Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 666 чоловік

Заходи щодо протидії булінгу в дитячому середовищі

Дата: 23 жовтня 2019 о 07:57, Оновлено 23 жовтня 2019 о 08:17
562 перегляда

Останнім часом булінг в українських школах став не просто поширеним явищем, а набув розмаху епідемії.
Вирішити проблему булінгу в навчальному закладі і забезпечити захист прав дітей першечергове завдання педагогічного колективу ЗЗСО №78

У початковій школі діти ще не займаються жорстким булінгом, але вже можуть бути непривітними до інших. Обов’язок шкільного психолога — виявити лідера, схильного ініціювати цькування інших,  проводити, вести з ним дружні бесіди, виробляючи толерантність. Одним із напрямків роботи психолога Дерявко О.С.  щодо профілактики булінгу серед дітей є колективні заняття в початковій школі, які проводяться протягом всього навчального року.

Булінг впливає на всіх, хто бере в ньому участь або спостерігає, та має деструктивні наслідки в майбутньому житті.

Від булінгу страждають і агресори, і жертви. Всі вони переживають емоційні проблеми, не вміють будувати стосунки з людьми, мають проблеми психо-емоційного розвитку. Вони потребуватимуть підтримки дорослих, які б допомогли їм розвинути здорові відношення з людьми не лише у школі, але й протягом усього їх подальшого життя.
Завдання вчителів – відслідковувати ситуацію в класі. Спеціалісти-конфліктологи пропонують дуже корисне завдання, яке допомагає визначити, чи є в колективі діти, які перебувають в ситуації жертви. 

Перед початком уроків попросіть кожну дитину на аркуші паперу написати прізвища чотирьох дітей, з якими вона хоче сидіти поруч за партою. А також прізвище того, кого вона вважає своїм найкращим другом. Коли вчитель проаналізує результати, то легко помітить, кого з дітей «забули», не згадали зовсім.

Цей метод має назву «розстановка сил». Завдяки йому можна дослідити комунікацію в колективі й дізнатися, хто в класі жертва, хто агресор, хто є неформальним лідером, а від кого відвернулися однолітки.

Інформаційно – просвітницька робота педколективу ЗЗСО №78 ведеться в тісній співпраці з органами юстиції та правопорядку.

В жовтні 2019 року в школі  були організовані лекції – бесіди за участю представників Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області (головний спеціаліст  управління з питань нотаріату – Ксенія Лоцман, провідний спеціаліст – Віктор Стефанцов). Під час спілкування були обговорені важливі питання щодо форм та видів боулінгу і наслідки шкільного насилля

З учнями початкової школи відбулася зустріч з інспектором секції молодіжної превенції Вознесенівського відділу поліції Борисенко К.І. В ході бесіди були змодельовані  різні життєві ситуації,  в яких діти демонстрували уміння говорити «ні» на пропозиції однолітків, називали способи протистояння насиллю у своєму середовищі, наводили  приклади позитивного та негативного впливу однолітків.

Відповідно до планів виховної роботи на 2019-2019 н.р. класні керівники проводять тематичні  виховні години з метою формування нетерпимості до проявів агресії в учнівському середовищі, співчутливого ставлення до жертв насилля, розвиток навичок надання і отримання допомоги: «Булінг у дитячому середовищі» (1-4 класи), «Булінг або цькування – виклики та протидії» (5-6 класи), «Булінг. Мій світ без насильства» (7-8 класи), «Стоп боулінг!» (9-10 класи), «Булінг та кібербулінг» (11 клас). Під час виховних годин класні керівники використовують різні форми проведення: ситуативні завдання, мозковий штурм, діалоги, сенкап, зашифровані слова тощо.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.